Zielone Drzwi

Przepisy / Deser

Tort bajka

Już nie pamiętam kiedy ciasto sprawiło mi aż tyle przyjemności. I tu uwaga! Mówię o przygotowaniu, a nie o jedzeniu. Choć jedzenie było równie przyjemne :p A wszystko dzięki szpinakowi, który nadał ciastu bajkowy wygląd. 
Łatwość wykonania tak mnie zszokowała, że tydzień później zrobiłam taki sam torcik, żeby sprawdzić, czy to mi się nie przyśniło.
Normalnie nie chwalę się tak swoimi wypiekami, bo zwykle nie jestem pewna, czy jest rzeczywiście dobre, czy to może moje złudzenie ;p Ale w tym przypadku mam potwierdzenie od konsumentów. Tak, było testowane na ludziach - żadnemu nie stała się krzywda (fakt, że są trochę dziwni, ale to nie przez ciasto, przyrzekam ;P)

 

 

SKŁADNIKI na BISZKOPT

Suche:

1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki soli

Mokre:

1 szklanka mleka roślinnego np. sojowego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
sok z 1 cytryny
4 garście szpinaku

 

SKŁADNIKI na MASĘ a la bita śmietana:

1 puszka mleka kokosowego (powinno być bardzo gęste - min 90% ekstraktu z kokosa i dobrze schłodzone)
2 łyżki cukru pudru (ilość zależy od tego jak bardzo słodkie lubisz)
kilka kropli ekstraktu waniliowego

 

DODATKI:

mango
maliny i jagody (u mnie mrożone)
orzechy laskowe

 

WYKONANIE 

Biszkopt

Do jednej miski przesiać mąkę i dodać pozostałe suche składniki. W drugiej misce zblendować mokre składniki. Połączyć składniki z dwóch misek i wymieszać łyżką aż ciasto uzyska jednolitą masę. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przelać na blaszkę o średnicy ok 20 cm. Włożyć do piekarnika i piec przez ok 20 min - możesz sprawdzić patyczkiem - musi być suchy lub po prostu obserwuj, czy ciasto lekko się zarumieniło z wierzchu. 

Masa

Gęstą część mleczka kokosowego przekładamy do miski - najlepiej wąskiej i wysokiej. Dodajemy cukier puder, ekstrakt waniliowy. Wszystko blendujemy na gładką masę. 

 

Składanie tortu

Gdy biszkopt się upiecze, czekamy aż całkowicie wystygnie. Zimne ciasto przekrój wzdłuż długim nożem na 3 części, tak, by powstały dwa grube plastry i jeden cieniutki, który później zużyjesz na stworzenie mchu.

Żeby ciasto było wilgotniejsze, możesz każdy z grubych plastrów delikatnie zmoczyć zanim nałożysz masę np. syropem z mango zmieszanym z sokiem z cytryny lub zimną herbatą z sokiem z cytryny.

Na każdy z  plastrów nałóż masę. Na jednym ułóż pokrojone mango oraz maliny. Następnie przykryj go drugim plastrem. Rozporządzaj masą tak, by Ci zostało jeszcze do wysmarowania zewnętrznej części tortu. Nałóż resztę masy na boki i na wierzch tortu.

   

 

I teraz najprzyjemniejsze - tworzenie mchu: na górę tortu skrusz pozostałą część ciasta, ułóż maliny i orzechy laskowe. Gotowe. Mamy wegański leśny mech, który może być Ci żal zjeść ;p Ale nie powstrzymuj się! Wcześniej po prostu zrób zdjęcia, żeby się wszystkim pochwalić :D

 

 

 

Zobacz jak zrobić KOKOSOWY PUDDING CHIA

 

Źródło inspiracji: https://kuchnialidla.pl/weganskie-ciasto-lesny-mech