Zielone Drzwi

Przepisy / Deser

Tofurnik z jagodami

Tofurnik, czyli sernik w wersji bez sera. Najlepszy deser na letni niedzielny poranek, popołudnie i wieczór ;) Dobrze schłodzony przyniesie przyjemne orzeźwienie w gorące dni. Do tofurnika pasują każde owoce, jednak najbardziej polecamy owoce sezonowe z polskich lasów.

Czas przygotowania: 50min + czas potrzebny na chłodzenie w lodówce.

 

SKŁADNIKI:

Spód ciasta:

4 łyżki mielonych migdałów
1 szklanka płatków kukurydzianych lub z ryżu brązowego
4 łyżki syropu z agawy lub daktylowego (do kupienia tutaj)

Masa tofurnikowa:

250g tofu naturalnego
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka sojowego (do tofu)
1/2 szklanki cukru lub innego słodziwa
2 gruszki (najlepiej odmiana konferencja)
sok z 1 cytryny
1/3 szklanki oleju np. rzepakowego
5-6 łyżek gęstego mleka kokosowego
3 łyżeczki agaru (do kupienia tutaj)
1/2 szklanki mleka sojowego (do agaru)

Wierzch:

garść jagód
galaretka np. pomarańczowa bez żelatyny (do kupienia tutaj)

 

 

Składniki na spód ciasta zmieszać i wyłożyć nimi naczynie, w którym będzie Twój tofurnik.

 

Z 1/2 szklani mleka odlej 1/3 i rozpuść w niej agar. Pozostałą część mleka zagotuj po czym dodaj rozpuszczony agar. Gotuj ok 3 sekundy cały czas mieszając.

Wiórki kokosowe zmiel w młynku do kawy. Gruszki obierz i pokrój na kawałki.

 

Tofu oraz mleko sojowe zmiksuj blenderem na gładką masę. Następnie dodaj pozostałe składniki: gruszki, wiórki, cukier, sok z cytryny, mleko kokosowe, olej i zmiksuj na puszystą masę. Na koniec dodaj lekko ostygnięte mleko z agarem i porządnie zmiksuj blenderem.

 

Masę tofurnikową przelej do naczynia na przygotowany wcześniej spód z płatków. Odstaw do lodówki do czasu aż masa zesztywnieje (ok 1 godziny).

 

Gdy masa zastygnie wrzuć na wierzch garść jagód oraz zalej schłodzoną galaretką przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.

Wstaw do lodówki jeszcze na ok godzinę.


Tofurnik można podawać pokrojony na kawałki lub jeść łyżkami prosto z naczynia w towarzystwie przyjaciół;)

 

Żródło: "Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu" Teresa Reimann