Zielone Drzwi

Przepisy / Deser

Ciasto drożdżowe z owocami

Tak, ciasto drożdżowe można zrobić bez mleka i jajek! Można, a nawet trzeba, zwłaszcza jak jest sezon na owoce. Żal odpuścić tym wszystkim dobrodziejstwom natury, trzeba zrobić z nich wszystko co możliwe, by uchwycić i zapamiętać ten smak i aromat, którego będzie brakowało zimą. 

Samo przygotowanie ciasta zajęło mi ok 30 min. Natomiast trzeba doliczyć czas na rośnięcie ciasta: 1,5h i pieczenie ok 30 min. I oczywiście jedzenie: 5 min ;)

 

 

SKŁADNIKI (na małą kwadratową blaszkę):

3 szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej)

1 szklanka mleka roślinnego (u mnie sojowe)

7 g drożdży w proszku

1/4 szklanki cukru 

pół torebki cukru waniliowego

1/4 szklanki oleju (u mnie kokosowy)

ulubione owoce np. morele, sliwki, czereśnie

2 łodygi rabarbaru

szczypta soli

 

 

Składniki na kruszonkę

1/3 szklanki mąki orkiszowej lub zwykłej

2 łyżki mąki kokosowej

2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy dark muscobado)

2 łyżki oleju kokosowego

garść płatków migdałów

 

 

PRZYGOTOWANIE

Mleko roślinne podgrzać, by było ciepłe (nie gorące).

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, drożdze i ciepłe mleko. Ugniatać kilka minut po czym dodać płynny olej (jeśli Twój olej kokosowy jest twardy, to możesz włożyć słoik do miski z gorącą wodą i poczekać kilka minut aż się rozpuści). 

Mocno ugniatać w misce do czasu, aż ciasto wchłonie cały olej. Ciasto ma być gładkie i nie powinno kleić się do palców. Gdyby za bardzo się kleiło dosyp trochę mąki, jednak unikaj tego, ponieważ tym sposobem sprawisz, że ciasto będzie za twarde. 

Podsyp miskę mąką i włóż kulę ciasta do miski. Przykryj szczelnie folią spożywczą i pozostaw na 1,5h w ciepłym miejscu. 

 

 

W czasie gdy ciasto rośnie przygotuj owoce oraz kruszonkę.

Rabarbar oczyść i pokrój w plasterki, wrzuć do miski i zasyp cukrem. Owoce pokrój w niewielkie kawałki.

Teraz kruszonka: wsyp wszystkie składniki do miski, dodaj olej kokosowy (najlepiej gęsty). Ugniataj ręką, żeby wszystkie składniki dobrze się  ze sobą zmieszały, kruszonka powinna mieć strukturę niewielkich grudek. 

 

 

Po upływie 1,5h, wyjmij ciasto z miski i przełóż do plaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż je równomiernie w blaszcze. Powciskaj w nie owoce i rabarbar, posyp po wierzchu cukrem waniliowym oraz kruszonką. Przykryj ściereczką i połóż w ciepłe miejsce na 30 min, żeby ciasto urosło. 

 

 

W tym czasie zacznij rozgrzewać piekarnik do 180st. Po upływie wyznaczonego czasu włóż ciasto do piekarnika i piecz ok 30 min, aż ciasto będzie rumiane. 

Potem wyjmij i spróbuj wytrzymać aż wystygnie - raczej niewykonalne ;)

 

 

Inspirowana przez: http://www.jadlonomia.com/przepisy/weganski-placek-drozdzowy-z-kruszonka/