Zielone Drzwi

Przepisy / Przekąski

Cieciorkowe praliny

Mam taką książkę, gdzie przepisy składają się z dość nietypowych składników, więc zwykle brakuje mi przynajmniej jednego, żeby coś przygotować. Nie tym razem. Znalazłam przepis, który trochę mnie odstraszył swoją nazwą - Ladu z tahini. Byłam pewna, że taka nazwa wróży coś niemożliwego - miliona czarodziejskich składników. A tu taka niespodzianka - tylko 6 pozycji i każdą z nich mam w domu! Zatem do dzieła. 

Czas przygotowania ok.45 min.

 

 

 

SKŁADNIKI na ok 40 pralinek

1 szklanka mąki z cieciorki

2 łyżki tahini

1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego

1/2 szklanki mąki kokosowej lub zmielonych w młynku wiórków

1/2 paczki cukru waniliowego

ok 80g oleju kokosowego

orzechy włoskie do dekoracji i dla smaku

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

W rondlu podgrzej olej tak by się rozpuścił. Dosyp mąkę z cieciorki i smaż na średnim ogniu do czasu aż lekko się zarumieni (ok 25 min). Zdejmij rondel z ognia i dodaj pozostałe składniki. Porządnie wymieszaj. 

 

    

 

Poczekaj aż trochę przestygnie i nałóż do sylikonowych foremek. Jeśli nie masz foremek, możesz poczekać aż masa całkiem wystygnie i lekko zesztywnieje, wtedy możesz zrobić z niej kulki. Foremki lub kulki wstaw do lodówki na pół godziny.

 

  

 

 

Wyjmij z lodówki i jedz, jedz, jedz. I częstuj, częstuj, częstuj. 

 

    

 

A tak wyglądają różne formy moich pralinek. Kulki trochę niekształtne, ale za to mogę zjeść je sama, bo przecież nie będę nikogo częstować takimi brzydkimi kulkami ;p

  

 

 

Źródło inspiracji: "Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu" Teresa Reimann.