Zielone Drzwi

Przepisy / Przekąski

Orzechowe kulki

Kulki orzechowe to słodka przekąska, która nie wymaga pieczenia, ani specjalnych zdolności kulinarnych. Są bardzo łatwe i przyjemne w przygotowaniu, a do tego bogate w białko, witaminy z grupy B i E oraz minerały takie jak potas, wapń, magnez, żelazo. Ładnie zapakowane mogą stanowić wdzięczny upominek.
Czas przygotowania ok 35 min.

 

 

SKŁADNIKI na ok 40 kulek

1/2 szklanki orzechów ziemnych
3/4 szklanki mąki z migdałów (do kupienia tutaj)
1/2 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki cukru pudru brązowego
4 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki mleka roślinnego w proszku (do kupienia tutaj)
2 łyżki ciepłej wody (opcjonalnie)
szczypta soli

 

 

PRZYGOTOWANIE

Orzeszki ziemne oraz wiórki kokosowe mielimy w młynku do kawy. Jeśli nie masz gotowego cukru brązowego w formie pudru, również możesz go zmielić w młynku.

 

 

Zmielone orzeszki ziemne, wiórki kokosowe, cukier oraz mąkę migdałową, mleko w proszku i szczyptę soli wsypujemy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i łączymy wszystkie składniki ręką. Jest to ważne by składniki mieszać ręką, ponieważ pod wpływem ciepła ciała twardy olej kokosowy zmieni konsystencję na lejącą, wówczas suche składniki zaczną się sklejać. Jeśli składniki nie łączą się w jednolitą masę należy dolać odrobinę ciepłej wody.  

 


 

Gdy utworzysz masę od razu zacznij lepić kuleczki. Najsmaczniejsze są kulki niewielkie - w sam raz na jeden kęs.
Dla urozmaicenia wyglądu i smaku kulki można obtoczyć sezamem wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzechami.
Gotowe kulki wstaw na co najmniej 1 godzinę do lodówki, by nabrały sztywności.

Smacznego!

 


 

Przy tworzeniu kulek inspirowałam się przepisami z książki: "Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu" Teresy Reimann.