Zielone Drzwi

Przepisy / Przekąski

Sylwestrowe warzywka

Świeże, chrupiące, soczyste i kolorowe to właśnie warzywka sylwestrowe. Przekąska, która nie obciąży żołądka, a na stole wygląda elegancko i zachęca swoją paletą barw do częstowania się. Do tego ulubiona pasta do maczania np. z roślin strączkowych, która doskonale komponuje się z surowymi warzywami i przedstawia je w drugiej odsłonie.
Poniżej znajdziecie przepis na cykoriowe łódeczki i surowe gołąbki, do których wykorzystać możecie te same warzywa i pastę. 

Czas przygotowania: w zależności od ilości warzyw i szybkości krojenia ;)  U mnie ok 30min. 

 

 

SKŁADNIKI

Warzywa: papryka, ogórek świeży lub kiszony, rzodkiewka, marchewka, seler naciowy lub korzeń selera, kukurydza z puszki, natka pietruszki.

Pasta: 1 szklanka ugotowanej fasoli lub 1 puszka fasoli czerwonej, pół słoika suszonych pomidorów w oleju. 

 

PRZYGOTOWANIE

Warzywa pokroić w paski o grubości ok 1 cm. 

Fasolę i pomidory suszone z odrobiną oleju zblendować na gładką masę. Można doprawić ulubionymi przyprawami, jednak dla mnie smak suszonych pomidorów wystarcza w zupełności. 

Pokrojone warzywa ułożyć na dużym talerzu, posypać kukurydzą i rozdrobnioną natką pietruszki. Pastę można nałożyć na ten sam talerz lub do małej miseczki, by można było w niej maczać nasze warzywa.

 

 

 

Wykorzystując te same warzywa, można także stworzyć CYKORIOWE ŁÓDECZKI lub SUROWE GOŁĄBKI ze świeżej kapusty.

 

 

Jak przygotować? Nic prostszego!

Rozdziel liście cykorii, a następnie wypełnij je pastą z fasoli oraz pokrojonymi warzywami.

Bardzo podobnie w przypadku surowych gołąbków: na każdy liść kapusty nałóż trochę pasty, a na to warzywa, które lubisz. Zawiń jak zawija się gołąbki. Jeśli liście kapusty rozwijają się zepnij je wykałaczką.

        

 

Inspiracja: znudzenie kanapkami.