Zielone Drzwi

Przepisy / Obiad

WEGEBURGERY z kaszy jaglanej

Mogą stanowić zarówno główne danie obiadowe jak i przekąskę na imprezie. Idealnie komponują się z ziemniakami i surówką, jako wkład do bezmięsnych hamburgerów lub zawinięte w tortillę w towarzystwie świeżych warzyw. A do tego baaardzo łatwe w przygotowaniu. Na ich przygotowanie zarezerwujmy sobie ok. 2 godziny.

 

 

SKŁADNIKI na ok. 30 małych wegeburgerów:

2 szklanki startej marchewki (ok. 5 średnich marchewek)
1 i 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki prażonego słonecznika
1/2 szklanki prażonego sezamu
1 czerwona cebula
6 pieczarek
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oleju
3 łyżki mąki np. sojowej  lub z cieciorki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki kolendry
2 łyżeczki pietruszki
łyżeczka suszonego imbiru
1/4 łyżeczki chili
płaska łyżka czarnuszki
sól i czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Marchew i pieczarki trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Sezam i słonecznik prażymy na suchej patelni. Natkę pietruszki siekamy drobno. 

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, należy dodać jeszcze więcej oleju i mąki.

 

 

Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 200 st.C.