Zielone Drzwi

Przepisy / Obiad

Cukinia faszerowana komosą ryżową

Cukinia jest warzywem lekkostrawnym a przy tym obfitującym w wartości odżywcze m.in żelazo, potas, magnez oraz szereg witamin. Faszerowana bogatą w białko komosą ryżową (quinoa) stanowi naprawdę wartościowy posiłek, który zapewni nam sytość i energię na kilka godzin.
Czas przygotowania: 1,5-2h (włącznie z czasem pieczenia).

 

 

SKŁADNIKI

1 duża cukinia
2 marchewki
pół szklanki komosy ryżowej (quinoa) - u mnie trójkolorowa (tutaj możesz kupić)
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
pół szklanki przecieru pomidorowego
niewielka ilość tofu (niekoniecznie)
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
łyżka sosu sojowego
przyprawy: sól, papryka słodka, chili, kmin rzymski, zioła prowansalskie
 

 

PRZYGOTOWANIE

Komosę przelać wrzątkiem przez sitko z drobnymi oczkami, następnie gotować na małym ogniu w 1 szklance bulionu lub osolonej wody pod przykryciem ok. 25 min, aż komosa wsiąknie wodę. Nie mieszać.

 

 

Cukinię umyć, przekroić i wydrążyć pestki. Posypać solą i zostawić na ok 15 min, by puściła wodę, którą należy wylać z cukiniowych łódeczek.

 

 

Marchewkę pokroić w wąskie paseczki o długości ok 3cm.

 

 

Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na oleju/oliwie przez kilka minut, następnie dorzucić posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodać pokrojoną marchewkę, większą szczyptę papryki słodkiej i kminu rzymskiego oraz małą szczyptę chili i smażyć ok. 5 min.

 

 

Usmażone warzywa mieszamy w misce z komosą oraz przecierem pomidorowym.

 

 

Tak przygotowany farsz nakładamy na cukiniowe łódeczki ułożone na blasze wysmarowanej olejem. Na wierzchu farszu możemy położyć tofu pokrojone w kosteczkę, wcześniej doprawione sosem sojowym i ziołami prowansalskimi.

 

 

Łódeczki z farszem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. przez 30-40 min.

Gotowe cukinie jemy na ciepło. Żeby zwiększyć wartość posiłku pamiętaj, by przygotować jakąś sałatkę ze świeżych warzyw. Z faszerowaną cukinią bardzo dobrze komponuje się np. mizeria ze świeżego ogórka, cebuli i śmietanki sojowej, doprawiona solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 

 

Smacznego!

 

Źródło: samo życie ;)