Obiad dla tych, którzy lubią kulinarną rozpustę w stylu lekko orientalnym. Warzywa w cieście bez grama jajka! Nie dajcie sobie wmówić, że ciasto bez jajek nie będzie trzymało się kupy, nic bardziej mylnego. Na dodatek jest lekko chrupiące i baaaardzo smakowite. Nie trzeba być mistrzem kuchni, żeby przygotować taki obiad, rzekłabym nawet, że to danie dla leniwych i mało zdolnych kucharzy.
Warzywa w takim cieście, smażone na głębokim oleju, to przekąska indyjska zwana pakorą, podawana czasem jako przystawka. U mnie warzywa te stanowiły zarówno przystawkę, danie główne jak i przekąskę poobiednią - i to w ciągu jednego dnia! Jakby się coś ostało, to pewnie podałabym też na kolację, ale kolacji nie doczekało...
Co istotne, w cieście można obtaczać warzywa wszelkiego rodzaju. Następnym razem spróbuję obtoczyć także owoce, będzie i deser ;) W moim przepisie proponuję przygotować kalafior, fasolkę szparagową i por.
Czas przygotowania ok 45 min.
SKŁADNIKI na 2 porcje:
warzywa: pół kalafiora, garść fasolki szparagowej, pół pora
olej roślinny do smażenia (u mnie rzepakowy)
Ciasto:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
1 łyżeczka nasion czarnuszki
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki asafetydy
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
ok 100ml zimnej wody
(jeśli nie masz wszystkich przypraw, nic się nie martw, dodaj te, które aktualnie posiadasz i lubisz)
PRZYGOTOWOWANIE:
Fasolkę oczyścić, kalafior podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej wody. Gotować ok 5 min - tak by warzywa były lekko obgotowane, nie za miękkie. Ugotowane warzywa odcedzić i ostudzić. Pora nie trzeba gotować.
Do miski wsypać wszystkie suche składniki na ciasto, wymieszać łyżką, a następnie dolewać wody cały czas mieszając, aż do uzyskania lekko lejącej masy. U mnie wystarczyło ok 100ml wody, jednak tu należy zwrócić uwagę na konsystencję - ciasto ma być na tyle gęsta, by nie spływało z warzyw.
Do garnka lub patelni wlewamy olej, jego ilość zależy od wielkości naczynia. Głębokość oleju powinna sięgać co najmniej 2 cm, żeby warzywa były zanurzone chociaż do połowy. Garnek z olejem stawiamy na ogień.
Warzywa obtaczamy w cieście i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na niewielkim płomieniu, aż do zarumienienia się ciasta. Większe kawałki przekładamy na drugą stronę, by były równomiernie usmażone. Gotowe warzywa w cieście wykładamy na ręcznik papierowy, by obciekły z tłuszczu.
By obiad był pełnowartościowy warzywa najlepiej podawać z kaszą oraz sałatką ze świeżych warzyw (najlepiej sezonowych).
Inspiracja: www.wegefacet.polecam.org