Zielone Drzwi

Przepisy / Sałatki

Sałatka ze świeżych warzyw

Sałatka ta jest najprostszą i najzdrowszą wśród sałatek. Najprostszą, bo nie trzeba warzyw wcześniej przetwarzać w żaden sposób. Najzdrowszą, bo nieprzetworzone warzywa zawierają najwięcej cennych składników, przede wszystkim witamin.

Przedstawiona poniżej wersja jest moją bazową sałatką, którą wzbogacam w zależności od tego, co akurat mam w domu. Możesz ją urozmaicać o swoje ulubione składniki. Właśnie dlatego uważam, że sałatki są bardzo ciekawymi potrawami, które nigdy nie nudzą i których nie można nie lubić, bo przecież wrzucasz do nich tylko to na co masz ochotę.  Wiele osób twierdzi, że robienie sałatki pochłania wiele czasu, nic bardziej mylnego! Przygotowanie takiej bazowej sałatki zajmuje mi max. 20 min. 

 

SKŁADNIKI podstawowe
na 2 porcje

2 garście rukoli
(może być też sałata lub kapusta pekińska)

1/2 papryki czerwonej

1 ogórek gruntowy lub 1/2 szklarniowego

1 nieduży pomidor

garść nasion: sezam, słonecznik, dynia

 

Składniki dodatkowe

oliwki

ugotowana cieciorka, fasola lub soczewica

usmażone grzyby

orzechy włoskie

pestki granatu

 

 

  

 

SOS

3 łyżki oliwy

1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego

1 łyżeczka musztardy

1 łyżeczka ulubionego dżemu

 

Przygotowanie sosu

wszystkie składniki włóż do słoiczka, zakręć go
i wstrząsaj aż składniki się wymieszają.

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE sałatki

Wszystkie warzywa umyj i osusz.

Rukolę wrzuć do miski, jeśli masz sałatę lub kapustę pekińską porwij ją na mniejsze kawałki. 

Paprykę, ogórek i pomidor pokrój w kostkę - u mnie ok 1,5 cm (wielkość kostki zależy od Twoich preferencji)
i dorzuć do rukoli.

Nasiona sezamu, słonecznika i dyni możesz uprażyć na suchej patelni, wtedy staną się bardziej chrupkie i aromatyczne, jak wystygną posyp nimi sałatkę.

Dodaj pozostałe ulubione składniki, polej sosem i wymieszaj. 

 

Sałatka może stanowić samodzielną potrawę lub dodatek do obiadu. 

Jeśli lubicie pieczywo, to proponuję przygotować grzanki czosnkowe i przygryzać je do sałatki. 

Żeby skrócić czas robienia sałatki  mieszam większą ilość sosu i pozostawiam w lodówce, by posłużył na kolejne kilka sałatek. 

 

Źródło: francuskie przygody.