Zielone Drzwi

Przepisy / Sałatki

Sałatka z makaronowych kokardek

Kto nie lubi makaronu? Nie znam takiego. Sałatka ta udowadnia, że makaron jest dobry nawet na zimno. Podstawowa jej wersja to kompozycja 3 składników: makaronu, fasoli i kukurydzy, w sosie ziołowo-czosnkowym. Ale jak to z sałatkami - można przeprowadzić sporo kombinacji, które za każdym razem pozytywnie zaskoczą konsumującego. 
Jeśli chcesz, by sałatka była zdrowsza, użyj makaronu pełnoziarnistego. 

Sałatka testowana na imprezach - chętnie zjadana nawet przez mięsożerców oraz w terenie - spakowana w lunchbox bardzo poręcznie zjadana w parku na ławce. Może postać dłużej w lodówce, bo nie zmienia swej konsystencji nawet po wielu godzinach.

Czas przygotowania: ok 30 min.

 

 

 

 

SKŁADNIKI podstawowe
na 1 dużą miskę

1 opakowanie makaronu kokardki (400g)

1 puszka czerwonej fasoli

1 puszka kukurydzy

 

Składniki dodatkowe

kapary

natka pietruszki

suszone pomidory

 

 

 

 

 

SOS

6 łyżek oleju lub oliwy

2 łyżki wody

4 ząbki czosnku

2 łyżeczki suszonego rozmarynu

2 łyżeczki suszonego tymianku

szczypta soli i pieprzu

(można dodać jeszcze inne ulubione zioła)

Wymieszać wszystko razem i sos gotowy.

 

 

 

 

PRZYGOTOWANIE

Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente - ważne by nie rozgotować. Po ugotowaniu przelej go zimną wodą, żeby się nie skleił.

Fasolę opłucz na sitku do momentu, aż woda będzie czysta. Kukurydzę odcedź.

Wszystkie składniki wrzuć do miski i polej sosem. Następnie dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na ok 30 min. Po tym czasie sałatka jest gotowa do spożycia.

 

 

Inspiracja: mamowe gotowanie.