Kokosowy pudding z nasionami chia oraz z sezonowymi owocami - kto nie spróbuje niech żałuje. Wypełniony po brzegi witaminami oraz kwasami omega-3. Delikatny i chłodny doskonale sprawdza się w letnie upały.
Czas przygotowania: 20min + czas chłodzenia.
SKŁADNIKI na4 porcje
400ml gęstego mleka kokosowego (tutaj sprawdzone)
100ml innego mleka roślinnego np. sojowego
4 łyżki nasion chia
2 łyżki słodkiego syropu np. daktylowego
1/5 laski wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
garść truskawek i jagód lub innych owoców
Do pojemnika lub miski wlać 2 rodzaje mleka, wsypać nasiona chia, dodać syrop słodzący oraz wanilię i porządnie zmiksować.
Przelać do salaterek i odstawić do lodówki na ok 3 godziny - w tym czasie nasiona napęcznieją i usztywnią masę.
Schłodzony deser wyjmujemy z lodówki i posypujemy ulubionymi owocami.
Następnie delektujemy się luksusowym smakiem.
Uwaga! Należy być czujnym, by nie opróżnić wszystkich salaterek - dla gości też coś zostawmy.
Źródło: różne blogi, nie pamiętam jakie.