Owsiane kruche ciastka o wyraźnej arachidowej nucie, które każdy schrupie z przyjemnością. Przygotowanie ich to bardzo prosta sprawa, a na dodatek szybka. Dlatego polecamy je nawet tym, którzy w kuchni potrafią ugotować jedynie wodę w czajniku.
Czas przygotowania (łącznie z pieczeniem): 40-50 min.
SKŁADNIKI na ok. 20 ciastek
1 szklanka mąki owsianej (zmielone płatki)
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
5 łyżek masła orzechowego
3 łyżki brązowego cukru lub innego słodziwa
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego
1/4 szklanki wody
szczypta soli
PRZYGOTOWANIE
Zmieszaj suche składniki. Dodaj masło orzechowe, roztopiony olej kokosowy i wodę. Ugniataj ręką do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i kruche dodaj tłuszczu.
Gdy utworzysz ciasto rwij małe kawałki, formuj z nich kulki i następnie płaskie okrągłe ciastka. Dla ozdoby możesz odbić na nich różne wzory lub nakłuć patyczkiem / widelcem.
Ułóż ciastka na blasze i piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 15 min - aż się zarumienią.
Odczekaj aż wystygną i częstuj siebie i innych!
Źródło inspiracji: www.weganka.com