Samotność z reguły wydaje się czymś przykrym. A ja się nie zgadzam. Samotność wyzwala kreatywność, pozwala odkryć siebie. Lubię ten stan. Lubię być sama, pozostawiona sama sobie. Zapewne samotność nierówna samotności, więc może nie wiem, o czym mówię. Bo ja jestem samotna tylko na chwilę, na własne życzenie. Może w takim razie nie jestem samotna, nie wiem. Jednak odkryłam dwie strony samotności, tę smutną i tę radosną. Życie nie polega na tym, by cały czas być radosnym, bo gdyby nie było smutku, nie można byłoby docenić radości.
Tak właśnie powstało dzisiejsze ciasto kokosowe, w odosobnieniu, bez niczyjej obecności, ale za to z milionem myśli. Czy ciasto przejmuje te wszystkie myśli? Jeśli tak, to lepiej nie częstować innych, bo mogą mieć trudności z trawieniem ;) Rozważę opcję pożarcia w całości tego tworu, żeby nie narażać innych.
SKŁADNIKI na ciasto
250 ml mleka kokosowego
3 łyżki kisielu z tapioki lub z siemienia lnianego
4 łyżki oleju kokosowego
4 łyżki cukru lub innego słodziwa
pół szklanki mąki jaglanej
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki cukru waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
SKŁADNIKI na masę
pół szklanki słonecznika
pół szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki śmietanki roślinnej lub mleka kokosowego
100 ml wrzątku
3 łyżki cukru/słodziwa
[opcjonalnie] ulubiony dżem
PRZYGOTOWANIE ciasta
Suche składniki zmieszać. Kisiel z tapioki zmiksować z mlekiem kokosowym. połączyć suche składniki z mokrymi, dodać roztopiony olej kokosowy i sok z cytryny. Zmiksować wszystko razem.
Piekarnik rozgrzać do 160 st C. Ciasto wyłożyć na blaszkę o średnicy ok 20 cm. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok 30 min, aż lekko się zarumieni.
PRZYGOTOWANIE masy
Słonecznik i wiórki kokosowe zalać wrzątkiem i pozostawić na co najmniej godzinę. Namoczone zblendować z mlekiem kokosowym/śmietanką i słodziwem na puszystą masę.
ŁĄCZENIE CIASTA I MASY
Upieczone ciasto ostudzić, następnie posmarować warstwą dżemu - u mnie porzeczkowy i wiśniowy, a na wierzch położyć słonecznikowo-kokosową masę. Przed podaniem schłodzić w lodówce co najmniej przez pół godziny.
Inspiracja: "Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu", Teresa Reimann