Owoc dyni ma dosyć neutralnym smak, jednak w połączeniu z odpowiednimi przyprawami tworzy niezwykle aromatyczny krem. Gdyby tak ktoś za nas pokroił i obrał dynię, to gotowanie tej zupy byłoby czystą przyjemnością.
Czas przygotowania to ok 1,5h.
SKŁADNIKI na ok. 2l zupy:
• 1kg dyni (ja użyłam dyni hokkaido, ale odmiana nie ma znaczenia)
• 0,75l wody ( lub mniej jeśli chcesz bardzo gęstą)
• 200 ml mleczka kokosowego z puszki
• 1 łyżka oliwy
• 3 ząbki czosnku
• 1 cebulka
• mały kawałek ostrej papryczki lub szczyptę suszonej
• 1 łyżeczka imbiru w proszku
• 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
• sól i pieprz do smaku
• pestki dyni, płatki migdałów lub kiełki do posypania zupy
PRZYGOTOWANIE
Dynię obieramy ze skóry oraz pozbawiamy jej miąższu i pestek (pestki możemy wysuszyć i zjeść). Kroimy na niewielkie kawałki.
Czosnek, cebulę i papryczkę drobno kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy najpierw cebulę, po ok 2 minutach dorzucamy pozostałe posiekane składniki oraz posypujemy imbirem. Smażymy 2-3 minuty. Wrzucamy przygotowaną dynię, mieszamy, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem ok. 20-25 minut.
Po ugotowaniu doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Następnie blendujemy na gładki krem.
Dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i ponownie zagotowujemy.
Najlepiej smakuje posypana prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałów.