Zielone Drzwi

Przepisy / Obiad

Danie z brukselką

Sycące i pożywne danie obiadowe, które dzięki przyprawom nabiera lekko orientalnego smaku nietypowego dla potraw z brukselką. Brukselka jest warzywem bogatym w szereg witamin i składników odżywczych takich jak potas, magnez, wapń, żelazo, dlatego warto wprowadzić ją do naszego jadłospisu.

 

 

SKŁADNIKI  na obiad dla 2-3 osób:

12-14 sztuk brukselki
5-6 ziemniaków
1 cebula
1/4 szklanki soczewicy czerwonej
100-150g tofu
1 łyżka sosu sojowego

1/2 łyżeczki przyprawy Garam Masala (do kupienia tutaj)
szczypta: majeranku, kurkumy, papryki ostrej, kolendry, soli i pieprzu

3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy


 

PRZYGOTOWANIE

Tofu kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki i zalewamy łyżką sosu sojowego.


Ziemniaki obieramy i tniemy w plastry o grubości ok 1cm. Gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż będą lekko miękkie, uważając by ich nie rozgotować.
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści oraz odcinamy końcówkę głąba. Następnie nacinamy krzyżyk na czubku każdej główki, by skrócić czas gotowania. Tak przygotowaną brukselkę wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody i gotujemy ok 5 min.

 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej/oliwę (2 łyżki). Smażymy cebulę do zeszklenia i posypujemy przyprawami. Następnie wrzucamy zamarynowane wcześniej tofu, mieszamy i smażymy 1-2min. Po tym czasie dodajemy ugotowaną i odcedzoną brukselkę i całość smażymy ok 5 min.

 

Ugotowane wcześniej ziemniaki po odcedzeniu smażymy na 1 łyżce oleju/oliwy do lekkiego zarumienienia.

Gotowe ziemniaki układamy na talerzu obok dania z brukselką. Polecamy podawać w towarzystwie liści sałaty, rukoli lub innych świeżych warzyw.