Zielone Drzwi

Przepisy / Obiad

Gryczane naleśniki z soczewicą

Naleśniki z soczewicą w naszej wersji stanowią pożywny posiłek pełen białka i żelaza. Dają poczucie sytości na kilka godzin. Farsz z soczewicy, który za chwilę zaprezentujemy, może być zastosowany także do pierogów albo nawet zjedzony bez niczego (opcja dla leniwych).
Czas przygotowania: ok 1,5h

 

 

Składniki na farsz:

1 szklanka soczewicy (u mnie mieszanka: czerwona, zielona, żółta)
kilka pieczarek
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka oleju rzepakowego (do smażenia)
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka przyprawy Garam Masala (tutaj kupisz) lub innej ulubionej
sól do smaku

 

Składniki na naleśniki, 6-7 sztuk:

0,5l mleka roślinnego (np. sojowego)
3/4 szklanki mąki gryczanej (tutaj kupisz)
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżka maki ryżowej
szczypta soli
kilka kropel oleju rzepakowego do smażenia

 


Przygotowanie

Soczewicę przepłucz na sitku, następnie wrzuć do garnka z lekko osoloną wodą i gotuj do miękkości (u mnie ok 25 min, ale to zależy od rodzaju soczewicy).
Podczas, gdy soczewica się gotuje, pokrój cebule i pieczarki w drobną kostkę. Na patelni lub w rondlu rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż ją na małym ogniu do zeszklenia, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Zamieszaj i smaż jeszcze pół minuty. Następnie wrzuć pieczarki i duś wszystko pod przykryciem ok 10 min, po czym dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego i ugotowaną soczewicę. Dokładnie wymieszaj, sprawdź czy farsz jest wystarczająco doprawiony i gotowe.

 

 

Gdy farsz jest już gotowy możemy się zabrać za ciasto na naleśniki. Do wysokiego pojemnika lub miski wlej mleko roślinne, wsyp mąkę gryczaną, kukurydzianą i ryżową, dopraw szczyptą soli i dokładni zmiksuj. Naleśniki smaż na małej kropli oleju.

Na usmażonym naleśniku rozsmaruj farsz z soczewicy i posyp posiekaną natką pietruszki. Następnie zwiń i delektuj się smakiem. Jako dodatek do naleśnika można przygotować sos czosnkowy lub pomidorowy, a jeśli ktoś lubi to nawet ketchup.

 

 

Źródło: kulinarne podboje ZIELONYCH DRZWI.