Zielone Drzwi

Przepisy / To co ty jesz?

Menu nr 4: Cudzesy smakują najlepiej

Gdy ma się wokół siebie osoby będące weganami (u mnie na szczęście takich nie brak) oraz kochającą mamę, to ma się możliwość zasmakowania cudzej kuchni roślinnej. Nie wiem jak to działa, ale kiedy ktoś obdarowuje mnie roślinnym posiłkiem, to mam wrażenie, że jest on dwa razy smaczniejszy, bo cieszy już sam fakt, że ktoś przygotował go z myślą o życiu innych istot lub też z myślą o mnie. Dania roślinne są po prostu przepełnione miłością, więc gdy je jem to napełniam się miłością (teraz to wymyśliłam - proszę o brawa za odkrycie).

W dzisiejszym menu rządziły trzy wypasione cudzesy:

- jogurt sojowy przygotowany przez wspólokatora
- ciasto tzw. sojnik upieczone przez siostrę
- pierogi ruskie zweganizowane przez moją mamę

 

Przedśniadanie

- greckie mini gołąbki z liśćmi winorośli firmy ELIOS z Biedronki
- sok pomidorowy

 

ŚNIADANIE

- bułka z ziarnami + awokado + parówka sojowa + musztarda + ketchup + pomidor + czerwona cebula + ogórek

 

Pośniadanie

- jogurt sojowy domowy + truskawki + cukier muscobado
- kawałek sojnika

 

OBIAD

- banan + mleko sojowe + otręby owsiane z żurawiną + orzechy laskowe- kiszona cukinia
- masło z orzechów ziemnych

 

Poobiad

- kawa z mlekiem sojowym

 

KOLACJA

- pierogi ruskie w wersji wege od mamy + jogurt sojowy z solą i czosnkiem suszonym
- pomidor + cebula czerwona

 

 

 

 

 

25.05.2019
Autorka: eMCe