Zielone Drzwi

Przepisy / To co ty jesz?

Menu nr 5: Nie-przypadkowy obiad

Decyzja o tym, co ugotuję zależy zwykle od tego, co znajduje się w moich magazynach żywności. Nie oznacza to jednak, że dania, które przyrządzam są przypadkowe. 99% artykułów w moich szafkach i w lodówce znalazło się tam, ponieważ kupując je kilka dni, tygodni lub miesięcy temu dobrze wiedziałam, co z nimi zrobię (po prostu zjem ;p). Wynika to z doświadczenia związanego z gotowaniem wege posiłków - robię to od kilkunastu lat. Rozumiem  jednak ludzi, którzy od niedawna próbują roślinnych kombinacji i często brakuje im pomysłów, bo choć sklepowe półki uginają się od produktów, których można użyć w kuchni wegańskiej, na początku nie wiadomo jak i z czym tego użyć.

Mam nadzieję, że jadłospisy, które przedstawiam pomogą Ci w rozbudzeniu kulinarnej wyobraźni. Moje dania nie są skomplikowane, ponieważ nie jestem fanką spędzania wielu godzin w kuchni, zwłaszcza gdy za oknami świeci słońce. Nie przetwarzam produktów intensywnie, z uwagi na oszczędność czasu oraz na wartości odżywcze, które mogą zgubić się zwłaszcza podczas obróbki termicznej. Nie polecam też kupowania gotowych dań, bo choć zyskasz minuty dla siebie, to Twój organizm nie zyska odpowiedniej dawki mikro- i makro-elementów. 

Zawsze dbam o to, by w moim dziennym jadłospisie pojawił się choć jeden przedstawiciel każdej z poniższych grup artykułów: 

1. Świeże warzywa (np. sałata, pomidor, natka pietruszki, ogórek, papryka, marchewka, kapusta, rzodkiewka)

2. Świeże owoce (np. banany, jabłka, brzoskwinie, gruszki, truskawki)

3. Zboża (kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, bulgur, komosa ryżowa)

4. Ziarna i orzechy (np.dynia, słonecznik, sezam, siemię lniane, orzechy laskowe, migdały, orzechy ziemne, orzechy włoskie)

5. Rośliny strączkowe (np. ciecierzyca, soczewica, fasola, bób, groch)

 

ŚNIADANIE

- bułka z ziarnami + pasta z cieciorki, suszonych pomidorów i kukurydzy + ogórek + rzodkiewki + pomidor + oliwki + natka pietruszki + szczypior

- truskawki

 

Pośniadanie

- mrożona kawa z mlekiem sojowym

 

OBIAD

- zupa botwinka 

- komosa ryżowa + kasza bulgur z vermicelli + fasola czarna ugotowana w pomidorach i sosie paprykowym + ogórek kiszony

 

Poobiad

- kawa z mlekiem sojowym

- ciastka + czekolada 64% kakao

 

KOLACJA

- sałata + rzodkiewka + ogórek + koperek + szczypior  - polane sosem z jogurtu sojowego

- banan

 

  

 

03.06.2019
Autorka: eMCe