Zielone Drzwi

Przepisy / Przekąski

Ciastka marchewkowe niegościnne

Oto one, ciastka stworzone tylko dla Ciebie. Nikt inny ich nie tknie. Obecność marchewki skutecznie zniechęci dzieci. Mała ilość słodziwa sprawi, że słodyczożerni uznają je za słoną przekąskę. Brak kruchości i zakalcowaty wygląd odstraszy nawet najbardziej pazernych. 

Jeśli szukasz przepisu na ciastka do poczęstunku to te nie są odpowiednie. Chyba, że zależy Ci na tym, żeby zapełnić pustkę na stole.

Pomimo tego negatywnego opisu, osobiście ja i moje kubki smakowe uważamy, że są to ciastka pyszne. Do tego na pewno zdrowsze niż rozpływające się w ustach kruche ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechów. 

Ciastka polecam konsumować wraz z kawą lub herbatą, która ułatwi przełykanie ;)

 

 

SKŁADNIKI

2 średnie marchewki

1 banan

150 ml oleju roślinnego (u mnie rzepakowy i kokosowy)

350g mąki pszennej

1/3 szkl cukru lub innego słodziwa

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

czubata łyżka przyprawy do piernika (najlepiej robiona własnoręcznie)

 

 

PRZYGOTOWANIE

Marchew obierz i zetrzyj na tarce, chyba że Cię stać na sprzęt elektryczny, który sam Ci to zetrze - mnie stać ;p
Zblenduj na gładką masę startą marchew, banana i olej. Do powstałej masy dodaj cukier i zbelnduj wszystko razem.
W misce wymieszaj mąkę, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia.
Połącz suche i mokre składniki zagniatając ciasto.
Z masy formuj ciastka w dłoniach. Możesz se to robić jak chcesz, masz wolną rękę,
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C i piecz ciastka ok 20 minut.

No a potem to już jedz i udawaj, że są smaczne ;p