Jaglano-owsiane słone paluszki z dodatkiem tymianku i kminku same się proszą o szklankę piwa. Łudzę się, że te robione w domu z nie pszennej mąki nie ukształtują kolejnych wałeczków (żeby nie mówić wałków) na brzuchu. Pomijam fakt, że piwo jest wałkotwórcze... Ale trzeba sobie jakoś umilać życie.
Wyszły pyszne, kruche i aromatyczne, a do tego robi się je w 5 sekund, tzn. w pół godziny. Możesz im nadać dowolny kształt lub wzór, ja se zrobiłam mój własny styl - na leniucha.
SKŁADNIKI
1/3 szkl. mąki jaglanej
1/3 szkl. mąki owsianej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
3 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren sezamu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta cukru
2 1/2 łyżki dowolnego oleju (u mnie sezamowy i oliwa)
1/3-1/2 szkl. zimnej wody
PRZYGOTOWANIE
Słonecznik upraż do momentu aż się lekko zarumieni. Przestudź i zmiel w młynku do kawy.
Zmieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj olej, wymieszaj. Dolewaj wody i chwilę mieszaj łyżką, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji - takiej jak na zdjęciu.
Włącz piekarnik na 180 st. Polej se piwa.
Masę nakładaj do wyciskacza lub rękawa do masy albo po prostu do woreczka z uciętym rogiem. Średnica paluszków powinna mieć ok 5mm grubości. Wyciskaj na blachę dowolne kształty i długości.
Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 10-15 min. aż paluszki będą lekko brązowe. Uważaj, żeby ich nie zjarać!
I wcinaj popijając piwem, chyba że nie lubisz piwa (tylko po co wtedy te paluszky?)
ZOBACZ TEŻ
Inspiracja: www.bezbez.pl