Zielone Drzwi

Przepisy / Przekąski

Kruche paluszky do piwa

Jaglano-owsiane słone paluszki z dodatkiem tymianku i kminku same się proszą o szklankę piwa. Łudzę się, że te robione w domu z nie pszennej mąki nie ukształtują kolejnych wałeczków (żeby nie mówić wałków) na brzuchu. Pomijam fakt, że piwo jest wałkotwórcze... Ale trzeba sobie jakoś umilać życie.
Wyszły pyszne, kruche i aromatyczne, a do tego robi się je w 5 sekund, tzn. w pół godziny. Możesz im nadać dowolny kształt lub wzór, ja se zrobiłam mój własny styl - na leniucha. 

 

SKŁADNIKI

1/3 szkl. mąki jaglanej

1/3 szkl. mąki owsianej

1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

3 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki ziaren sezamu

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1/2 łyżeczki kminku

1/2  łyżeczki czosnku granulowanego

szczypta cukru

2 1/2 łyżki dowolnego oleju (u mnie sezamowy i oliwa)

1/3-1/2 szkl. zimnej wody

 

PRZYGOTOWANIE

Słonecznik upraż do momentu aż się lekko zarumieni. Przestudź i zmiel w młynku do kawy.

Zmieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj olej, wymieszaj. Dolewaj wody i chwilę mieszaj łyżką, aż masa nabierze odpowiedniej konsystencji - takiej jak na zdjęciu. 

Włącz piekarnik na 180 st. Polej se piwa.

Masę nakładaj do wyciskacza lub rękawa do masy albo po prostu do woreczka z uciętym rogiem. Średnica paluszków powinna mieć ok 5mm grubości. Wyciskaj na blachę dowolne kształty i długości. 

Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz 10-15 min. aż paluszki będą lekko brązowe. Uważaj, żeby ich nie zjarać!

I wcinaj popijając piwem, chyba że nie lubisz piwa (tylko po co wtedy te paluszky?)

 

 

 

ZOBACZ TEŻ

CIECIORKOWE PRALINY

Inspiracja: www.bezbez.pl