Zielone Drzwi

Przepisy / Obiad

Rozprawa z bakłażanem

Bakłażana możesz spotkać wszędzie - w ogrodzie, w sklepie, na targu, na imprezie, niejednego bakłażana z pewnością mijasz na chodniku, nawet o tym nie wiedząc. Wiesz, że są dookoła, ale udajesz, że Ciebie one nie dotyczą. Co jednak, gdy okaże się, że jednego bakłażana masz w domu? Nie panikuj! Pomogę Ci się z nim uporać. Kilka bakłażanów w swoim życiu już okiełznałam.

 

 

Weź tylko se przygotuj takie o SKŁADNIKI:

(wspomniany wyżej) bakłażan

1 czerwona cebula

10 pieczarek

kilka suszonych pomidorów w oleju

3/4 szklanki ugotowanej fasoli czerwonej

1 cm korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

łyżka oliwy do smażenia

1 płaska łyżeczka zmielonego kuminu

1 łyżeczka garam masala 

szczypta oregano i tymianku

sól i pieprz

  

 

 

Jak już masz te składniki umyte to zabieraj się za krojenie. Najpierw bakłażana pokrój w kostkę, posyp solą i zostaw na 15-20 min. Po tym czasie lekko przepłucz. Pieczarki też pokrój w kostkę.
Cebulę pociachaj w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną w rondlu oliwę. Podsmaż chwilę i dodaj kumin oraz garam masalę. Zetrzyj/przeciśnij przez praskę czosnek i imbir, dorzuć do rondla. Pomieszaj i dorzuć bakłażana i pieczarki. Wymieszaj i przykryj. Niech się dusi przez ok 10 min.
Następnie dodaj koncentrat, posiekane suszone pomidory i pozostałe przyprawy. Wymieszaj i znowu duś pod przykryciem ok 10 min.
Na koniec dodaj fasolę, wymieszaj i pozostaw na ogniu do czasu aż fasola będzie gorąca.  

 

  

 

Możesz podawać z ulubioną kaszą (u mnie akurat jęczmienna, bo mi zalegała w szafce) lub z pieczywem. Albo po prostu z winem ;p

 

  

 

 

Zobacz przepis na GOŁĄBKI

 

Inspiracja: blog "My Vegan Kitchen"