Zielone Drzwi

Przepisy / Obiad

Szparagi i kalafior w sosie curry

Szparagi, ach szparagi. Można je jeść pieczone, gotowane na surowo i na okrągło. Niestety sezon na ich uprawę w naszym klimacie jest  bardzo krótki, więc trzeba się spieszyć, by skorzystać z ich uroków w każdej możliwej formie. Zwykle jemy je pieczone lub smażone z niewielką ilością oliwy oraz z czosnkiem. Tym razem postanowiliśmy przetestować je u boku kalafiora w sosie z mleka kokosowego z lekką nutką curry. Wyszło tak, jak to sobie wymarzyliśmy. 

Czas gotowania: ok 40 min. 

 

                                                        

  SKŁADNIKI na 2 porcje:

  - pół kalafiora

  - 10 szparagów

  - łyżka słoneczniku

  - szklanka mleka kokosowego z puszki

  - 1 cm świeżego imbiru

  - 1 płaska łyżeczka curry

  - 1 łyżeczka papryki słodkiej

  - pół łyżeczki kurkumy

  - szczypta ostrej papryki

  - szczypta soli

  - kilka kropel cytryny

  - 1 łyżka oleju np. rzepakowego

 

  Dodatkowo:

  - kasza bulgur z vermicelii

  - ogóreczki konserwowe

 

PRZYGOTOWANIE

Kalafior połam na małe różyczki. Szparagi pokrój na ok 2 cm kawałki.

Rozgrzej olej w rondlu i wrzuć do niego przygotowane warzywa oraz słonecznik. Smaż ok 5 min, mieszając sporadycznie. 

Do rondla wlej mleko kokosowe i wsyp przyprawy oraz dodaj starty imbir.

Gotuj pod przykryciem ok 20 min. Pod koniec skrop danie cytryną i wymieszaj.

 

UWAGI

Uważaj, by warzywa nie zrobiły się zbyt miękkie. Można skrócić czas gotowania, jeśli lubisz wpół-surowy kalafior i szparagi. 

 

PODANIE

Tak przygotowane warzywa podaliśmy z kaszą bulgur i vermicelli oraz ostrymi ogóreczkami konserwowymi. 

Z pewnością do tego dania pasowałaby też każda sałatka ze świeżych warzyw. 

 

 

Przepis inspirowany naturą.