Zielone Drzwi

Przepisy / Deser

Brane brałni

Nigdy nie jadłam brownie, bo dotychczas nazywało się ono murzynkiem. A ponieważ limit na jedzenie murzynków już wyczerpałam, postanowiłam nadać im nazwę brownie. I tym oto sposobem mam czyste konto i znowu mogę oddawać się czekoladowej rozkoszy bez wyrzutów sumienia. Zwłaszcza, że nie jest to jakieś tam zwykłe ciasto z mąki, a niezwykłe bez mąki. Poznaj zatem słynne wegańskie brownie fasolowe w mojej wersji.

Czas przygotowania: 25 min.

Czas pieczenia 40-50 min.

 

 

SKŁADNIKI na małą keksówkę

1 puszka czerwonej fasoli

1 dojrzały banan

1/2 szkl. namoczonych daktyli

2 łyżki masła z orzechów ziemnych 

1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego

1/4 szkl. wody

4 łyżki zmielonego siemienia lnianego

4-5 łyżek kakao

2 łyżki ksylitolu

szczypta soli

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

opcjonalnie powidła śliwkowe jako dodatek

 

 

WYKONANIE

W blenderze zmiksuj na gładką masę składniki: banan, masło orzechowe, woda, sok z cytryny/ocet, daktyle. Następnie dodaj pozostałe składniki i blenduj do momentu aż wszystkie ziarna fasoli zamienią się w papkę. 

Ciasto przelej do keksówki i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz ok 40-50 min.

  

  

    

 

Polecam konsumować w towarzystwie powideł śliwkowych. Jednak bez dodatków wchodzi równie smacznie, co zostało potwierdzone przez więcej niż jednego łasucha ;)

 

  

 

ZOBACZ TEŻ

CIASTO POMARAŃCZOWE

Źródło inspiracji: blogdiany.pl