Zielone Drzwi

Przepisy / Deser

Ciasto z nutką pomarańczy

Rzadko zdarza mi się, że mam w domu wszystkie składniki wymienione w przepisie. Tym razem udało się - nie musiałam  stosować substytutów i nie zmodyfikowałam nic, no może prawie nic. Jest to ciasto bezglutenowe, więc tym bardziej należą mi się brawa za to, że wypiek okazał się sukcesem pomimo nie stosowania zwykłej mąki pszennej.

Czas przygotowania: 20 min + 30 min pieczenia.

 

 

Składniki na CIASTO

1 pomarańcza

3/4 szkl. mąki ryżowej

1/4 szkl. mąki jaglanej

2 łyżki mąki kukurydzianej

1/4 szkl. zmielonych wiórków kokosowych

1/4 szkl. zmielonych migdałów

1 łyżeczka gumy guar (kiedyś zastąpiłam ją łyżką mąki pszennej i też było ok)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1/3 szkl. cukru brązowego

1/3 szkl. oleju

1/2 szkl. mleka roślinnego (u mnie kokosowe)

3 łyżki wody

 

  

   

 

Przygotowanie 

Zmieszaj wszystkie suche składniki. Piekarnik nastaw na 170 st. Pomarańczę obierz i  zblenduj na gładki sok. Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj razem aż powstanie konsystencja przypominająca miękką plastelinę. Wyłuż na blaszkę (u mnie kwadrat o boku ok 25 cm). Piecz ok 30 min.

 

  

 

Składniki na GALARETKĘ pomarańczową

1 pomarańcza

1/2 szkl. mleka kokosowego z puszki

2 łyżki cukru

1 łyżeczka agaru 

1/4 szkl wody

kilka kropli olejku migdałowego

 

  

 

Przygotowanie galaretki

Pomarańczę dokładnie zblenduj. Zagotuj razem z mlekiem kokosowym i cukrem. Agar rozpuść w wodzie i wlej do gotującej się mieszanki mieszając cały czas. Doprowadź jeszcze raz do wrzenia i wyłącz.

Ciepłą galaretkę oblej upieczone ciasto, udekoruj kawałkami pomarańczy i poczekaj aż wystygnie, żeby galaretka stwardniała.

 

  

 

Potem jedz bez wyrzutów sumienia, bo przecież to zdrowe ciasto :)

 

 

 

ZOBACZ TEŻ

Ciasto kokosowe

Tort

Źródło inspiracji: "Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu" Teresa Reimann