Zielone Drzwi

Przepisy / Deser

Samotne ciasto kokosowe

Samotność z reguły wydaje się czymś przykrym. A ja się nie zgadzam. Samotność wyzwala kreatywność, pozwala odkryć siebie. Lubię ten stan. Lubię być sama, pozostawiona sama sobie. Zapewne samotność nierówna samotności, więc może nie wiem, o czym mówię. Bo ja jestem samotna tylko na chwilę, na własne życzenie. Może w takim razie nie jestem samotna, nie wiem. Jednak odkryłam dwie strony samotności, tę smutną i tę radosną. Życie nie polega na tym, by cały czas być radosnym, bo gdyby nie było smutku, nie można byłoby docenić radości.

Tak właśnie powstało dzisiejsze ciasto kokosowe, w odosobnieniu, bez niczyjej obecności, ale za to z milionem myśli. Czy ciasto przejmuje te wszystkie myśli? Jeśli tak, to lepiej  nie częstować innych, bo mogą mieć trudności z trawieniem ;) Rozważę opcję pożarcia w całości tego tworu, żeby nie narażać innych.

 

 

SKŁADNIKI na ciasto

250 ml mleka kokosowego

3  łyżki kisielu z tapioki lub z siemienia lnianego

4 łyżki oleju kokosowego

4 łyżki cukru lub innego słodziwa

pół szklanki mąki jaglanej

pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki wiórków kokosowych

2 łyżeczki cukru waniliowego

łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

sok z 1/2 cytryny

 

 

SKŁADNIKI na masę

pół szklanki słonecznika

pół szklanki wiórków kokosowych

4 łyżki śmietanki roślinnej lub mleka kokosowego

100 ml wrzątku

3 łyżki cukru/słodziwa

[opcjonalnie] ulubiony dżem

 

PRZYGOTOWANIE ciasta

Suche składniki zmieszać. Kisiel z tapioki zmiksować z mlekiem kokosowym. połączyć suche składniki z mokrymi, dodać roztopiony olej kokosowy i sok z cytryny. Zmiksować wszystko razem. 

Piekarnik rozgrzać do 160 st C. Ciasto wyłożyć na blaszkę o średnicy ok 20 cm. Włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec ok 30 min, aż lekko się zarumieni.

 

  

 

 

PRZYGOTOWANIE masy

Słonecznik i wiórki kokosowe zalać wrzątkiem i pozostawić na co najmniej godzinę. Namoczone zblendować z mlekiem kokosowym/śmietanką i słodziwem na puszystą masę. 

 

ŁĄCZENIE CIASTA I MASY

Upieczone ciasto ostudzić, następnie posmarować warstwą dżemu - u mnie porzeczkowy i wiśniowy, a na wierzch położyć słonecznikowo-kokosową masę. Przed podaniem schłodzić w lodówce co najmniej przez pół godziny.

 

 

 

 

ZOBACZ co ja jem

 

Inspiracja: "Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu", Teresa Reimann