Zielone Drzwi

Przepisy / To co ty jesz?

Menu nr 10 - bez wstydu

Po tych wszystkich kulinarnych rozpustach, jakie towarzyszą świętom, sylwestrom, potem znowu jakimś świętom, karnawałom, tłustym czwartkom, które przedłużają się do tłustych tygodni... nadchodzi czas na post. I dopiero teraz zrozumiałam, że ludzie wymyślili to, żeby w końcu przestać żreć ;p Żeby z kolei  potem móc żreć ze zdwojoną siłą. A następnie zrzucać te nadmiary tłuszczu, bo zbliżają się wakacje. I tak w kółko. Przez cały rok.  

Nie myślcie sobie, że w wegańskim świecie jest inaczej. Mój tłusty czwartek zaczął się już w środę i skończył dopiero w kolejną. A skończył się tylko dlatego, że waga - moja wierna firmowa waga, która przez ostatni rok nie rozczarowała mnie ani razu - tym razem wskazała mi coś, czego się nie spodziewałam - wielkie tłuste niechciane 2 kilogramy więcej. Dziwnym zbiegiem okoliczności nie stworzyłam żadnego menu na stronę w czasie, gdy przybywało mi kilogramów. Może wstydziłam się przedstawić, co tak naprawdę znajdowało się na moim talerzu...  Ale już się nie wstydzę. Patrzajcie zatem!

 

 

PRZEDŚNIADANIE

Kawa z mlekiem sojowym kakaowym

 

ŚNIADANIE 

- koktajl: gotowy sok z wyciskanych owoców mango, pomarańczy, marakui, jabłek + płatki jaglane i owsiane + chia + proszek z moringi + natka pietruszki

- banan + amarantus ekspandowany + migdały + orzechy laskowe + sezam + wiórki kokosowe + pestki moreli (wszystko zmieszane z koktajlem) 

 

POŚNIADANIE

- pół pomarańczy

 

OBIAD

- zupa pomidorowa: przecier pomidorowy + pasta ajwar + marchew + pietruszka + soczewica czerwona + czosnek

- boczniakowy stragonow: boczniaki + cebula + śmietanka sojowa + sos sojowy + rakija + cukier + musztarda + przecier pomiodorowy + ogórek konserwowy.

- kasza bulgur

- buraczki

 

PODWIECZOREK

- pasta z kokosa

- kawa z mlekiem sojowym kakaowym

 

KOLACJA

- jabłko

- szpinak

- herbata z grejpfruta z sokiem z czarnego bzu

  

 

  

 

 

  

 

 

 

MENU NR 9                                    MENU NR 11

 

 

 

27.02.2020