Zielone Drzwi

Przepisy / Zupa

Zupa brukselkowa

Sezon na brukselkę czas start!
Dlaczego jeść brukselkę? Bo jest smaczna, choć nie wszyscy jeszcze o tym wiedzą ;p Poza tym zawiera dużo wapnia oraz silny przeciwutleniacz - sulforafan, który może zapobiec powstawaniu komórek rakowych. Najlepiej oczywiście jeść ją na surowo lub poddaną krótkiej obróbce termicznej. U mnie dziś jednak wylądowała w zupie, bo pochmurne niebo i kałuże zachęciły do wypełnienia żołądka czymś ciepłym.

 

 

SKŁADNIKI na ok 3l zupy:

450g brukselki
1 marchewka
1 pietruszka
pół niewielkiego selera
1/3 pora
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
4 małe ziemniaki
garść drobnego makaronu
łyżka oleju do smażenia
ok 2 l wody

Przyprawy:

2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1/3 łyżeczki lubczyku mielonego
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/3 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki kminku
1 łyżka majeranku
1 łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
sól
natka pietruszki 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Marchewkę, pietruszkę, seler i por pokroić w drobne kawałki i wrzucić do wody razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotować na średnim ogniu ok 15 min.

Cebulę i czosnek posiekać w kosteczkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej i smażyć do zeszklenia. Następnie dorzucić do gotujących się warzyw. Dodać przyprawy: sól, pieprz, imbir, lubczyk, sos sojowy.

Rozmaryn, kminek i majeranek zetrzeć w moździerzu. Brukselkę i ziemniaki pokroić w większe kawałki i razem z przyprawami i makaronem wrzucić do gotującej się zupy. Gotować ok 10 min, tak, żeby ziemniaki i brukselka się nie rozgotowały.

Podawać najlepiej ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

 

 

Zobacz też KREM Z DYNI

 

Inspiracja: ostatnie dni lata...