Zielone Drzwi

Przepisy / Obiad

Gołąbki

Gołąbki wegańskie można  zrobić na wiele sposobów, bo kto zabroni. Ja sobie trochę poeksperymentowałam i wyszło całkiem dobre żarełko. Nie będę ściemniać, że robi się szybko, ale polecam rozłożyć sobie gotowanie na 2 dni, to nie jest wtedy takie męczące ;p Np. farsz zrób w jeden dzień, a na drugi zawijaj w kapustę. Potem jedz przez kilka kolejnych dni, aż będziesz miał/a dosyć gołąbków przez najbliższe 2 lata ;)

 

SKŁADNIKI na 10 gołąbków

10 liści kapusty włoskiej (może być inna)

FARSZ

1 szklanka suchych ziaren (w dowolnych proporcjach):
kasza gryczana
kasza jaglana
pęczak jęczmienny
soczewica zielona
ryż

1 cebula

1 marchewka

1 ząbwk czosnku

kilka suszonych grzybów

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki papryki wędzonej

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

szczypta papryki ostrej

1 łyżka sosu sojowego

sól i pieprz

 2 łyżki oliwy

SOS POMIDOROWY

200 ml przecieru pomidorowego

pół cebuli

1 ząbek czosnku

łyżka oliwy

sól i pieprz

 

PRZYGOTOWANIE

Ziarna ugotuj aż całkowicie napęcznieją. Grzyby gotuj razem z ziarnami.
Oddzielnie, do gotującej się wody wrzuć liście kapusty oraz marchewkę. Gotuj przez kilka minut, tak by kapusta nie była zbyt miękka - nie może się rwać. 

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę. Gdy cebula lekko się zarumieni dodaj posiekany czosnek. Zamieszaj i po chwili dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż ok 3 min. Wrzuć ugotowane ziarna z grzybami. Doda wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem ok 2 min, po czym pozostaw do wystygnięcia. 

Gdy farsz i kapusta wystygną nakładaj na każdy liść farsz i zawijaj. Ciasno ułóż zwinięte gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Możesz polać je przecierem pomidorowym, ale nie koniecznie. Zapiekaj pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok 30 min.

SOS

W rondelku rozgrzej oliwę i połóż na nią połówkę cebuli i przepołowiony ząbek czosnku. Podsmaż chwilkę po czym wlej przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj ok 15 min.

Gołąbki podawaj na ciepło polane sosem. 

 

 

Zobacz też:

NALEŚNIKI Z SOCZEWICĄ

MENU NR 10

 
 

Inspiracja: kuchnia mamy

24.11.2020