Gołąbki wegańskie można zrobić na wiele sposobów, bo kto zabroni. Ja sobie trochę poeksperymentowałam i wyszło całkiem dobre żarełko. Nie będę ściemniać, że robi się szybko, ale polecam rozłożyć sobie gotowanie na 2 dni, to nie jest wtedy takie męczące ;p Np. farsz zrób w jeden dzień, a na drugi zawijaj w kapustę. Potem jedz przez kilka kolejnych dni, aż będziesz miał/a dosyć gołąbków przez najbliższe 2 lata ;)
SKŁADNIKI na 10 gołąbków
10 liści kapusty włoskiej (może być inna)
FARSZ
1 szklanka suchych ziaren (w dowolnych proporcjach):
kasza gryczana
kasza jaglana
pęczak jęczmienny
soczewica zielona
ryż
1 cebula
1 marchewka
1 ząbwk czosnku
kilka suszonych grzybów
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
szczypta papryki ostrej
1 łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
2 łyżki oliwy
SOS POMIDOROWY
200 ml przecieru pomidorowego
pół cebuli
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ziarna ugotuj aż całkowicie napęcznieją. Grzyby gotuj razem z ziarnami.
Oddzielnie, do gotującej się wody wrzuć liście kapusty oraz marchewkę. Gotuj przez kilka minut, tak by kapusta nie była zbyt miękka - nie może się rwać.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę. Gdy cebula lekko się zarumieni dodaj posiekany czosnek. Zamieszaj i po chwili dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż ok 3 min. Wrzuć ugotowane ziarna z grzybami. Doda wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Duś pod przykryciem ok 2 min, po czym pozostaw do wystygnięcia.
Gdy farsz i kapusta wystygną nakładaj na każdy liść farsz i zawijaj. Ciasno ułóż zwinięte gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Możesz polać je przecierem pomidorowym, ale nie koniecznie. Zapiekaj pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C przez ok 30 min.
SOS
W rondelku rozgrzej oliwę i połóż na nią połówkę cebuli i przepołowiony ząbek czosnku. Podsmaż chwilkę po czym wlej przecier pomidorowy. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj ok 15 min.
Gołąbki podawaj na ciepło polane sosem.
Zobacz też:
Inspiracja: kuchnia mamy
24.11.2020